De beste manier om de kachel of (open) haard aan te steken is via de ‘omgekeerde methode’ ook wel ‘Zwitserse methode’ genoemd. Dit is de meest milieuvriendelijke manier. Het is net als met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden.
- Zorg voor het aansteken dat de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig open staan.
- Maak een toren van grote blokken schoon en droog haardhout (brandhout, kachelhout of stookhout) afgewisseld met kleinere stukjes aanmaakhoutjes.
- Begin op de bodem met grotere blokken schoon en droog hout.
- Daarboven leg je kleinere stukjes aanmaakhout met tussenruimtes in de lengte en breedte.
- Ga hiermee door totdat de kachel of (open) haard is gevuld. Maak de boven kant af met aanmaakhout.
- Leg eventueel onder de laag aanmaakhout een aanmaakblokje. Gebruik voor het aansteken lange lucifers of een lange aansteker.
- Het is aan te raden om bij kachels de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer.
- Tijdens het branden moet je altijd de luchttoevoer open laten staan.
Bekijk verschillende video's over de beste 'Zwiterse' manier van stoken c.q. de beste stookmethode via ons YouTube kanaal.